Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
„Veľmi rada maškrtím, ešte radšej pečiem. No keďže tento rok oslávim tridsiatku, už je to s tým mojím metabolizmom trošku horšie a tak si musím dávať pozor nato, koľko sladkého denne pojem. Bohužiaľ, už to nie je to, čo to bývalo, keď som zákusky zajedala šľahačkou a o chvíľu som už tlačila zmrzlinu, čokoládu či cukríky. Preto keď pečiem, tak sa snažím, aby to bolo zdravšie ako nejaká bonboniéra či zákusky z cukrárne.“
Na panvici si nasucho opečieme 15 g semienok. Je na vás, aké použijete, no ja som dala ľanové, sezamové, chia a konopné, zo všetkých približne rovnakým dielom.
Hrozienka si namočíme do rumu a necháme ich zmäknúť.
Čokoládu použijeme ľubovoľnú. Ja dávam najradšej horkú študentskú pečať, pretože koláče doplní aj o oriešky, želé a iné pochutiny. Posekáme ju na malé kúsky.
Zvlášť vyšľaháme bielka, zvlášť žĺtka s cukrami. Múku zmiešame s orechmi a práškom do pečiva.
Pripravíme si odmerku, do ktorej dáme vanilkovú esenciu, sezamový olej a dolejeme slnečnicovým olejom, tak, aby sme mali dohromady 0,5 dl. Roztopíme si maslo, asi polievkovú lyžicu a pridáme ju do odmerky tak, aby sme dostali 1 dl „mastnej“ tekutiny. Spolu s vodou ju pridáme k vyšľahaným žĺtkom a znova prešľaháme.
Postupne domiešame múkovú zmes a pochutiny. Úplne na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielka.
Používam silikónovú formu na bábovku, ktorú netreba ani ničím vytierať, ani vysypávať múkou. Či je hotová vyskúšame pomocou špajle alebo špízovej ihly. Bábovka je menej sladká, takže kto chce, môžu ju ešte posypať práškovým cukrom.