Používaním stránok klasickerecepty.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Konfitované hovädzie líčka s kôprovou omáčkou

Konfitované hovädzie líčka s kôprovou omáčkou a karlovarskou knedľou.

 
Konfitované hovädzie líčka s kôprovou omáčkou
4 porcie
30 minút
200 minút 160°C
pečenie
stredná obtiažnosť
 

Suroviny

1 kg
hovädzie líčka
 
morská soľ a mleté čierne korenie
4 PL
oleja
1/2 ks
zeler
4 ks
mrkva
2 ks
petržlen /nakrájený na kocky/
2 ks
cibuľa, /nakrájaná nadrobno/
2ks
strúčik cesnaku /nakrájaný nadrobno/
1 ks
bobkový list
5 ks
celé čierne korenie a nové korenie
1 ks
vetvička tymián
1 ks
vetvička rozmarín
2 PL
rajčinový pretlak
1 L
kvalitné červené víno
700 ml
hovädzí vývar
 
800 g
biele pečivo
5 ks
vajcia
500 ml
mlieko
300 g
hrubá múka
30g
čerstvá petržlenová vňať
 
štipka soli
 
štipka pomletého/nastrúhaného muškátového orieška
 
3 PL
olej
5PL
hladká múka
500 ml
hovädzí vývar
250 ml
šľahačková smotana
500 ml
plnotučné mlieko
 
mleté biele korenie
 
soľ
 
ocot
 
trstinový cukor
1-2 ks
zväzok kôpru
 

Postup prípravy

Hovädzie líčka:

Na oleji opečieme hovädzie líčka, najprv „tučnejšie časti“, aby sa mäsko dobre zatiahlo. Najlepší je hrniec, ktorý je dostatočne veľký, ale aby nebol zase až priveľmi veľký. Mäso po orestovaní vyberieme a vo výpeku restujeme koreňovú zeleninu do zlatista. Cibuľu a cesnak pridáme v polovici restovania. V pravidelných intervaloch oddeľujeme prichytené kúsky z dna hrnca. V prípade, že sa prichytia trochu viac, prilejeme vývar. Keď zelenina zmäkne, pridáme celé čierne a nové korenie, tymián, rozmarín, rajčinový pretlak a miešame, kým sa zelenina nevypraží až na tuk. Nakoniec pridáme červené víno, ktoré necháme odvariť / je to presne vtedy keď bublanie  vareného vína sa zmení na prskanie tuku/.  V poslednom kroku pridáme vývar a krátko všetky ingrediencie povaríme. Dáme piecť do rúry na 140 °C na 3 hodiny. 

 

Karlovarská knedľa:

Biele pečivo nakrájame na kocky a necháme preschnúť, takto pripravené kocky navlhčíme mliekom, vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky, do žĺtkov pridáme mlieko, štipku mletého alebo postrúhaného muškátového orieška, soľ, múku a vytvoríme hladké cesto. Do nakrájaného pečiva pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, cestíčko, zľahka všetko premiešame a primiešame sneh z vyšľahaných bielkov. Takto pripravené cesto tvarujeme pomocou potravinárskej fólie do tvaru knedle. Fóliu na niekoľkých miestach prepichneme opatrne vidličkou. Takto pripravené knedle vkladáme do vriacej vody a varíme približne 18-20 min.

Kôprová omáčka:

Kôpor očistíme a od hrubých stoniek si odkrojíme výhonky, ktoré omyjeme, osušíme a  nasekáme. Mlieko a smotanu máme pripravené pri izbovej teplote. V hrnci si rozpálime olej, primiešame hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Pridáme mlieko, rozšľaháme a privedieme k varu. Získame jemný bešamel, ktorý zriedime hovädzím vývarom a ešte aspoň 20 minút varíme. Na záver pridáme smotanu, dochutíme soľou, cukrom a octom a krátko spolu prevaríme. Pridáme nasekaný čerstvý kôpor a odstavíme, prípadne zjemníme čerstvým maslom.

Po dopečení líčka vyberieme z rúry, na taniere naservírujeme omáčku, na ktorú postavíme karlovarskú knedľu a uložíme mäso. Dobrú chuť!

(2.79 / 5, 191 hlasov)
pinterest
 
 

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár